Rólunk

Fekete Gólya Ház


Célunk egy olyan XXI. századi élményközpontú múzeum létrehozása volt, mely interaktívan ismerteti meg a látogatót a fekete gólya életével. A kiállítóhely illeszkedik a Duna-Dráva Nemzeti Park céljaihoz: egy-egy jelentős, védett fajt kulturális és természetvédelmi szempontból bemutató tematikus múzeumok füzérének kialakításához a Nemzeti Park területén.
 

Múzeum - Élmény - Játék

A múzeum három helyiségben hang- és látványelemekkel kísérve ismerteti meg a fekete gólya életmódját, fészkelő és táplálkozó helyeit a látogatókkal, akiket az információs táblákon jelképesen Margit, a Mohácsi-szigeten 2005-ben meggyűrűzött fekete gólya kísér végig. A kiállítás számos játékos elemet tartogat a gyerekek számára, akik magukra ölthetik a fekete gólya vagy a gázló madár táplálékául szolgáló béka jelmezét, de kipróbálhatják azt is, hogy hogyan forgatja meg fészkében tojásait a gólya.

A kiállítási anyag érdekessége a fekete gólya vándorlásáról, telelő helyeiről szóló  Afrika-termünk; itt a Néprajzi Múzeumnak köszönhetően megismerhetik az érdeklődők az etióp ngigole törzset, amelynek tagjai istenként tisztelik a fekete gólyát, a felhők madarát.

Ez történt a 10 év alatt a Fekete Gólya Házban

Tíz éve nyílt meg a Fekete Gólya Ház

Hosszas,nyolc évig tartó előkészítő munka, számos pályázat, magánszemélyek, cégek, vállalatok, önkormányzatok támogatásával, az adó nekünk felajánlott 1 %-ával, a Bátáért Egyesület tagjainak, elnökségének óriási erőfeszítésével 2010. szeptember 24-én megnyitotta kapuit a Fekete Gólya Ház Bátán, az egykori református iskola műemlék épületében.

Igaz, fűtés, még nem volt, a homlokzat is a romos állapotot idézte, de lelkesedésünk, munkánk nyomán élettel telt meg a ház. Az állandó kiállítás bemutatása mellett rengeteg programot, időszaki kiállításokat, vándorkiállítást, óriás társasjátékot készítettünk.

Az interaktív, játékos múzeum bepillantást nyújt a Gemenci erdő állat- és növényvilágába, a fekete gólyák elvezetnek bennünket Afrika titokzatos tájaira is. A tárlatvezetések mellett érdekes játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

2013-ban újabb pályázatok segítségével elkészült a fűtés és külső vakolás, kerítés, télen sem kellett fázni a látogatóknak. Négy évvel később az állandó kiállítás afrikai része megújult, saját tulajdonú tárgyakkal rendeztük be, és a fekete gólyák életével, kutatásával, vándorlásával foglalkozó új információk is helyet kaptak a Gemenc teremben.

2019-ben a belső falakat újrafestettük, bővítettük a játékos elemeket, múzeumi boltunk kínálatát. A 2020-as év intézményünk működésében is nagy nehézséget okozott, de reméljük, ezt az időszakot is átvészeljük.

Működésünk feltétele volt és valószínűleg marad, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumon keresztül tudunk munkatársat foglalkoztatni, amit önerőből, bevételeinkből nem tudnánk megoldani.

Az elmúlt tíz évben tizenkétezernél több látogatónk volt, visszatérő vendégeink a bátai iskolások és óvodások, de az ország minden részéből felkeresnek bennünket az érdeklődők, akik nagyon jól érzik magukat nálunk.

Várjuk Önöket is!

Viliminé dr. Kápolnás Mária elnök, Bátáért Egyesület

www.feketegolyahaz.hu

www.facebook.com/feketegolyahazbata