Rólunk

Fekete Gólya Ház


Célunk egy olyan XXI. századi élményközpontú múzeum létrehozása volt, mely interaktívan ismerteti meg a látogatót a fekete gólya életével. A kiállítóhely illeszkedik a Duna-Dráva Nemzeti Park céljaihoz: egy-egy jelentős, védett fajt kulturális és természetvédelmi szempontból bemutató tematikus múzeumok füzérének kialakításához a Nemzeti Park területén.
 

Múzeum - Élmény - Játék

A múzeum három helyiségben hang- és látványelemekkel kísérve ismerteti meg a fekete gólya életmódját, fészkelő és táplálkozó helyeit a látogatókkal, akiket az információs táblákon jelképesen Margit, a Mohácsi-szigeten 2005-ben meggyűrűzött fekete gólya kísér végig. A kiállítás számos játékos elemet tartogat a gyerekek számára, akik magukra ölthetik a fekete gólya vagy a gázló madár táplálékául szolgáló béka jelmezét, de kipróbálhatják azt is, hogy hogyan forgatja meg fészkében tojásait a gólya.

A kiállítási anyag érdekessége a fekete gólya vándorlásáról, telelő helyeiről szóló  Afrika-termünk; itt a Néprajzi Múzeumnak köszönhetően megismerhetik az érdeklődők az etióp ngigole törzset, amelynek tagjai istenként tisztelik a fekete gólyát, a felhők madarát.

Ez történt a 10 év alatt a Fekete Gólya Házban

Tíz éve nyílt meg a Fekete Gólya Ház

Hosszas,nyolc évig tartó előkészítő munka, számos pályázat, magánszemélyek, cégek, vállalatok, önkormányzatok támogatásával, az adó nekünk felajánlott 1 %-ával, a Bátáért Egyesület tagjainak, elnökségének óriási erőfeszítésével 2010. szeptember 24-én megnyitotta kapuit a Fekete Gólya Ház Bátán, az egykori református iskola műemlék épületében.

Igaz, fűtés, még nem volt, a homlokzat is a romos állapotot idézte, de lelkesedésünk, munkánk nyomán élettel telt meg a ház. Az állandó kiállítás bemutatása mellett rengeteg programot, időszaki kiállításokat, vándorkiállítást, óriás társasjátékot készítettünk.

Az interaktív, játékos múzeum bepillantást nyújt a Gemenci erdő állat- és növényvilágába, a fekete gólyák elvezetnek bennünket Afrika titokzatos tájaira is. A tárlatvezetések mellett érdekes játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

2013-ban újabb pályázatok segítségével elkészült a fűtés és külső vakolás, kerítés, télen sem kellett fázni a látogatóknak. Négy évvel később az állandó kiállítás afrikai része megújult, saját tulajdonú tárgyakkal rendeztük be, és a fekete gólyák életével, kutatásával, vándorlásával foglalkozó új információk is helyet kaptak a Gemenc teremben.

2019-ben a belső falakat újrafestettük, bővítettük a játékos elemeket, múzeumi boltunk kínálatát. A 2020-as év intézményünk működésében is nagy nehézséget okozott, de reméljük, ezt az időszakot is átvészeljük.

Működésünk feltétele volt és valószínűleg marad, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumon keresztül tudunk munkatársat foglalkoztatni, amit önerőből, bevételeinkből nem tudnánk megoldani.

Az elmúlt tíz évben tizenkétezernél több látogatónk volt, visszatérő vendégeink a bátai iskolások és óvodások, de az ország minden részéből felkeresnek bennünket az érdeklődők, akik nagyon jól érzik magukat nálunk.

Várjuk Önöket is!

Viliminé dr. Kápolnás Mária elnök, Bátáért Egyesület

www.feketegolyahaz.hu

www.facebook.com/feketegolyahazbata

2021 év összefoglaló

Kedves Tagtársunk!

Elkezdődött az új év, egyelőre túl sok bíztató jelet még nem látok, mi lesz a közeljövőben. Köszönöm a korábbi évek támogatását. Kérlek, a 2022. évi tagdíjat (nyugdíjas 1500, dolgozó 3000), ha lehet, átutalással teljesítsd, személyes tagdíjszedésre most nem nagyon nyílik lehetőségünk.

Bankszámla: Takarékbank 71800295-10201439

Az elnökséggel január 13-án tartott ülésen megbeszéltük az aktuális teendőket és feladatokat.

A január a múzeumi, közművelődési statisztikák készítésének, tagdíjak szedésének, egy százalékos kampány indításának ideje (felraktam a facebookra egy kisfilmet, kérlek, te is oszd meg). A szakmai beszámolókkal elkészültünk, a pénzügyi adatok feltöltésének határideje május vége. Tavaly összesen 536 látogatónk volt a gólyaházban és a szivattyútelepen együtt. Alig 3 hónap volt, amikor nyitva tudtunk lenni. Ezt nagyban megnehezítette, hogy kolléganőnk szeptember eleje óta táppénzen van, csak előre bejelentett látogatókat tudunk fogadni, konkrétan ezt nekem kell megoldani. Néha munkatársunk is be tud segíteni, amennyiben gyógykezelése lehetővé teszi. Szerződése február 28-án lejár, egyelőre nincs szerződésünk a kulturális közfoglalkoztatási program folytatásáról.

A pénzügyi helyzetünkről előzetesen annyit tudok mondani, hogy 2021-ben NEA 300 ezer működési, TMÖNK 100 ezer, 1% 222 313, magántámogatók 483 ezer, cégek 870 ezer támogatásával tudtunk gazdálkodni. Saját bevételeinket még nem tudom, mennyi volt. Év végén közel másfélmillió forint pénzeszközünk volt.

Idénre a NEA működési pályázatán 350 ezret nyertünk, most van szerződéskötés. Ismét beadtuk a Hungarikum pályázatot a padláskiállításra 4 millió forintra, a felújításra és a padlás használhatóvá tételére 7 millióra a Magyar Falu Programban (immár harmadszor).

A bennünket mindig nagylelkűen támogató cégeket február-márciusban keressük meg ismét, konkrét célkitűzéssel, hogy mit szeretnénk megcsinálni és beszámolni nekik arról, hogy mire fordítottuk a tavalyi adományukat.

A tavaly elvégzett munkáról év végi levelemben beszámoltam. Az elnökséggel a nagy bizonytalanság miatt úgy döntöttünk, hogy csak az első félévi programokon gondolkodunk, azokon is csak nagyon feltételesen. A téli hónapokban a temperáló fűtéssel is nagyon sok gáz fogyott, ezért most teljesen kikapcsoltuk a fűtést, és csak a jó idő beköszöntével szervezünk programokat. Először befejezzük a nagytakarítást, de ha jön a fűnyírási szezon, ahhoz is kell a segítség és valamiféle megoldás, ha nem lesz munkatársunk.

Amint az idő engedi, megcsináljuk a kerítést szakember bevonásával. Folytatjuk a mászófalat, a mezítlábas ösvény a részeit folyamatosan frissíteni kell. Információs táblákat készítünk az ösvényhez, ehhez a megyei önkormányzathoz pályázunk. Ha nyerünk valamelyik pályázaton, természetesen az fog majd prioritást élvezni.

Az iskolásoknak szeretnénk az elmúlt évekhez hasonló programokat szervezni. Tavalyról elmaradt az egyesület 20 éves alapításról a megemlékezés, ezt szeretnénk bepótolni illetve tagjaink (pl. Dr. Katona Tamás) munkájáról, élményeiről előadást hallgatni, valamint Bátával kapcsolatos tervekről beszámolni (Bocz Gabi). A Múzeumok éjszakáját nagyon szeretnénk megtartani, de erről április vége előtt nem érdemes terveket szőni.

Nagyon-nagyon fontos lenne, hogy új, fiatal tagokat toborozzunk, mert lassan kiöregszünk, elfogyunk, elfogy az energia. Szeretnénk személyesen megkeresni a bátai fiatal családokat, hogy bevonjuk őket az egyesületi munkába. Ezért egy érdekes családi napot tervezünk májusban.

Gondolom, velem együtt mindenki azt szeretné, ha 2022-ben visszatérhetnénk a megszokott kerékvágásba. Ehhez munkatárs munkába állása, sok ötlet és közösen végzett munka kell, hogy minden egyesületi tag magáénak érezze intézményünket. Örülnék a visszajelzésednek, mi a véleményed a tervekről és azok megvalósíthatóságáról.

Báta, 2022. február 2.

Szeretettel:

Viliminé dr.Kápolnás Mária elnök


2020 év összefoglaló

2020 év
2020 év

Kedves Látogatók! Kedves Egyesületi Tagok!

A 2020-as év valamennyiünk életében nagyon sok váratlan helyzettel, nehézséggel, szomorúsággal és kihívással volt tele. Az egész világot érintő pandémia alapvetően meghatározta a Bátáért Egyesület és a Fekete Gólya Ház egész éves működését is.Sajnos tagságunk száma folyamatosan csökken, idén veszítettük el dr. Apáthy Imre alapító tagunkat, több családban is gyászolnak hozzátartozókat. A síroknál mindig elhelyezzük a megemlékezés virágait, ezzel fejezzük ki együttérzésünket.

Az éveleje nagyon jól indult, befejeztük a belső részek felújítását, a kiállítást visszaraktuk a helyére, új preparátumokat kaptunk, új vitrint is beállítottunk, március elején már látogatókat fogadtunk. Azonban március 13. és június 30. között zárva kellett tartanunk. Új munkatársunk, Kovácska Mária ez idő alatt felkészült a vendégek fogadására, vezetésére, foglalkozások megtartására, illetve elkészítette a leltárt.

Júliustól október végéig voltunk nyitva, novemberben ismét bezárták a múzeumokat. Ez idő alatt 511 fő kereste fel a Fekete Gólya Házat és a szivattyútelepet.

Ismertségünkben nagy segítséget jelentett a Kossuth Rádió két adása "A hely"című műsorban, az ország minden részéből érkeztek érdeklődők. Nagy média jelenlétünk volt a tíz éve fennálló Fekete Gólya Ház megünneplése kapcsán is, amit a jelenlegi helyzetben csak virtuálisan tudtunk megvalósítani. Az OZONE tévé Titokzatos Magyarország egyik adásában is szerepeltünk.

Tagjaink tagdíja, többek - B. Tóth József, Bárány Máténé, Barkuti Balázs, Bokányi Zoltánné, Dr. Katona Tamás János, Fejes István, Frey László, Karádi Mariann, Lukács Józsefné,Oláhné Nyéki Irma, Tolnai József, Tóth Balázs,Vilimi József, Vojtek Attila és jómagam, illetve tiszteletbeli tagunk, Bajánházi László-összességében 300 ezer forintos adománya, valamint céges támogatóink -Abaton Bt., Bátai Mezőgazdasági Tsz, BÁT-GABONA Kft., BÁT-GRILL Kft. BÁTTEJ Kft. Kop-KaZrt., Kiss Jánosné, Csóti Sándor -690 ezer forintos adománya tette lehetővé 2020. évi felújítási munkáinkat. Ehhez járult még a Tolna Megyei Önkormányzat, az adó egy százaléka, a NEA pályázati támogatása (500 ezer forint). A Bátai Önkormányzat megítélt pályázati támogatását még várjuk. Beadtunk egy nagy, 6 milliós pályázatot a Magyar Falu Programra, ahol sajnos csak tartaléklistára kerültünk. Így önerőből, részletekben, több év alatt tudjuk megvalósítani az ott tervezett felújításokat, bővítéseket.

Tavasszal az első nagy munka a szennyvíz-hálózatra való rákötés, a WC előterébe a meleg-víz odavezetése volt (200 ezer forint). Novemberben, mikor ismét bezártunk, teljesen új járdát, a tornác hátsó felére akadálymentes bejárót készíttettünk. Kijavíttattuk a vakolat hibáit, páraáteresztő vakolatot kapott kívül-belül a tornác. Ez a munka kicsit több mint egy millió forintba került.

A következő lépés az udvari részek nyílászáróinak, a falaknak a festése lesz. Szeretnénk a tornácon lévő táblákat újra nyomtatni, kibővíteni, hogy az elmúlt tíz év eseményeit is megörökítsük. Meglátjuk, mennyi forrásunk lesz jövőre, hogy tudjuk folytatni a felújítást.

Köszönjük mindenkinek a tandíjfizetést, a támogatást! Kellemes ünnepeket, sikeres, boldog, betegség-mentes új évet kívánok!

Báta, 2020. december 17.

Viliminé dr. Kápolnás Mária elnök

Bátáért Egyesület