Karácsonyi levél

2022.01.26

Kedves Egyesületi Tag!

Eltelt a 2021. év, és sajnos talán még nehezebb és szomorúbb volt, mint az előző. Soós Imre alapító tagunk, az épület tervezője is ebben az évben halt meg, van, aki közvetlen hozzátartozóját veszítette el.

A Fekete Gólya Házat csak nyár elején tudtuk kinyitni, először csak oltottaknak. Utána elég sokan felkerestek bennünket, de munkatársunk, Kovácska Mária tartós betegsége miatt szeptembertől csak előre bejelentett látogatókat tudtunk fogadni, november-decemberben nem jött senki. A bizonytalan helyzet miatt - bár lettek volna ötleteink - de kapacitásunk, energiánk nem volt programokat szervezni.

Bár ebben az évben is beadtunk két nagy pályázatot - Hungarikum és Magyar Falu Program - sajnos nem nyertünk támogatást. Ezért annyi felújítást, beruházást végeztünk el, ami erőnkből és anyagi forrásainkból futotta.

Lefestettük az udvari nyílászárókat, falakat, a tornácot. A Tolna Megyei Önkormányzat pályázatából újra nyomtattuk a tornácon lévő tablókat és két újat is készítettünk a Fekete Gólya Ház elmúlt tíz évéről. Az udvaron megvalósult egy mezítlábas ösvény, ami Bátáról a Gemenci erdőbe vezet bennünket. Ezt a Gemenc Zrt. Bátaszéki Erdészete jóvoltából, néhány adományozó hozzájárulásából és önerőből, sok munkával hoztuk létre. A betontámfalat kihasználva mászó köveket szereltünk fel, ami még befejezésre, bővítésre szorul. Megvásároltuk a drótkerítést és az oszlopokat is, a jó idő beköszöntével ezt is megépítjük. Novemberben két szekszárdi önkéntessel kiegészülve nagytakarítást csináltunk a kiállító termekben, mellékhelyiségekben, csak a foglalkoztató és a konyha maradt tavaszra.

Gondolom, velem együtt mindenki azt szeretné, ha 2022-ben visszatérhetnénk a megszokott kerékvágásba. Ehhez munkatársunk újbóli munkába állása, sok ötlet és közösen végzett munka kell, hogy minden egyesületi tag magáénak érezze intézményünket. Ezért várom a személyes visszajelzéseket, ki mivel, mikor tudna bekapcsolódni egy-egy alkalommal a Fekete Gólya Ház körüli teendőkbe. Köszönjük a 2021. évi tagdíjfizetést, bőkezű adományokat és a személyes részvételt!

Mindenkinek kellemes ünnepeket, örömökben, egészségben gazdag új évet kívánok!

Báta, 2021. december 20.

Baráti üdvözlettel:

Viliminé dr. Kápolnás Mária elnök

Bátáért Egyesület