Elhunyt Egyesületünk alapító tagja: Soós Imre

2021.02.24

SOÓS IMRE

Báta, 1944.05.01.-Szekszárd, 2021.02.15.

Az általános iskola elvégzése után Kápolnás József keresztapja tanácsára a Pécsi Építőipari Technikumban folytatta tanulmányait, ahol a tanulás mellett sokat focizott, teniszezett. 1962-ben végzett, majd Szekszárdon a TOTÉV technikusa, a tüdőszanatórium építésénél volt fontos feladata. A sportot is folytatta, a BM focicsapatában játszott.

Kaposváron két évig katonáskodott, a Hadműveleti Osztály térképrajzolójaként lehetőséget kapott főiskolai előkészítő tanfolyam elvégzésére. A budapesti Anyag- és Gépipari Technikum épületgépész szakára nyert felvételt, majd különbözeti vizsga letétele után a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. Itt ismerkedett meg feleségével, Ibolyával.

1969-től a Budapesti Vasbetonipari Művek műszaki osztályán dolgozott, mint építész tervező, majd az ALUTERV Vállalatnál tervező. Feladatai közé tartozott ipari üzemek és azok kiszolgáló egységeinek, szociális épületeinek tervezése. Következő munkahelyén is hasonló feladatokat látott el, ahol életre szóló barátságokat kötött.

A Magyar Honvédség polgári alkalmazottjaként a műszaki osztály vezető tervezője. Hozzá tartozott az épületek felújítása, beruházások tervezése, kiviteli tervek készítése. Nagyon büszke volt rá, hogy a díszszemlére érkező kiskatonák elhelyezésére a HUNGEXPO területén neki volt feladata az elhelyezésüket megoldani.

Fiatalon élvezte a nagyváros adta lehetőségeket, kiállításokat, színházi élményeket, a könyvek, folyóiratok adta tudást. Hobbija a horgászat volt, Budapesten a hárosi HM Horgászegyesület tagja.

Az évek előre haladtával egyre jobban ragaszkodott szülőfalujához, a régi ház helyén építette fel az új családi házat.

1994-től egyéni vállalkozó, családi házak tervezése, engedélyeztetése töltötte ki idejét. Számos mozgáskorlátozott fürdőszobát tervezett, engedélyeztetett.

Munkájában nagyon alapos, a megvalósításokat is figyelemmel kísérte. Bonyolultabb szerkezeteknél maketteket épített, színes tusrajzokat készített.

A Bátáért Egyesület alapító tagja, a volt református iskola megmentésében elévülhetetlen érdemei vannak. Elkészítette a romos épület felmérési tervét, majd az építési engedélyezési tervet, felesége a gépészeti terveket. A tíz évig tartó építkezést végig nyomon kísérte, a műszaki ellenőri munkákat is ő végezte - mindezt önkéntes munkában, díjazás nélkül. Büszke volt rá, hogy részese volt ennek a nagyszerű munkának, a fekete gólya kitűzőt élete végéig viselte.

Szerette gondozni a kertjét, örült, ha szép volt a termés. Édesanyjának az utolsó éveiben nagy segítsége volt. Elvesztése után a szülői házban maradt, 14 évig élt Bátán haláláig.

Bátán is szeretett horgászni, barátai sűrűn meglátogatták. Gondoljuk mi is rá úgy, hogy elment horgászni....

Emlékét megőrizzük!